Covid-19 pandemien er fortsatt en utfordring for helsevesenet

44 % av alle pasienter som legges inn på sykehus med Covid-19 har hjerterytme forstyrrelser.

Omsyns sengesensor kan varsle om endringer i hjertefrekvens og respirasjonsfrekvens mens pasienter sover.

Covid-19 sykdommen kan ramme alle vev og organer i kroppen. Mest kjent er at viruset kan angripe lungene med påfølgende reduksjon i surstoff innhold i blod. Fordi disse pasientene er utsatt for «Silent Hypoxia» kan dette være vanskelig å avdekke tidlig. Tradisjonelt har Pulsoksimeter målinger vært det som har avdekket denne tilstanden. Vår erfaring er at sengesensoravlesninger med økende respirasjons frekvens er et tidligere tegn på utvikling av lungeskade fordi rask respirasjonsfrekvens er en kompensasjons mekanisme ved lave surstoff verdier i blodet.

Mindre kjent er at Covid-19 pasienter også er utsatt for å få forstyrrelser i hjerterytmen. En undersøkelse offentliggjort i det kjente medisinske tidsskriftet JAMA  har vist at 40% av alle innlagte pasienter med Covid-19 hadde forstyrrelser i hjerterytmen (1). Slike forstyrrelser i hjertet kan oppstå  uten lunge forandringer eller hypoksi (2). Sannsynligvis fordi viruset har angrepet hjertet direkte og forårsaket betennelse i hjertemuskulaturen. Forstyrrelser i hjerterytmen kan være livstruende og det er viktig å oppdage tidlig.
 
Sengesensorens registreringer kan gi mistanke om slike forstyrrelser i hjerterytmen, og kan brukes til å identifisere hvilke pasienter som bør få tilleggs undersøkelser.