Omsyns sensorer spiller en nøkkelrolle i et forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo

Kan man stole på at en liten brikke plassert på sengerammen, eller på stolen registrerer pålitelige vitale medisinske data til den som sitter eller ligger der?

Pasienten på båren har et virvar av ledninger koblet til to skjermer og en PC som er festet til båren. Kurver flimrer over skjermene mens en lege og en paramedic følger nøye med idet ambulansen kjører en runde rundt på Ullevål sykehus.

“Pasienten” er en frisk forsøksperson, legen og paramedic er en del av et team som forsker på bruken av sensorer som Omsyn tilbyr. Under båremadrassen ligger en liten brikke på størrelse med en fyrstikkeske. Dette er Omsyns nye sengesensor. Kan signalene denne sender være pålitelige? Det er dette forskerne skal etterprøve.

Omsyn er det eneste selskapet som tilbyr Ballistokardiografiske sensorer i Skandinavia idag. Dette er sensorer som måler vitale data som puls og respirasjon uten å være nær pasienten. “Teknologien åpner for en rekke nye muligheter og som kan revolusjonere tilsyn av pasienter på avstand” sier Vidar Arnulf, daglig leder og medisinsk ansvarlig.

I tiden som kommer planlegger vi å lansere en rekke nye tjenester knyttet til bl.a. denne type sensorer. For hjemmetjenesten betyr det at man kan ha tilsyn med pasienter eller brukere på en helt annen måte enn før. Mens den tradisjonelle velferdsteknologiske løsninger har dreid seg om trygghetsskapende teknologier i form av alarmtjenester, er Omsyns tjenester og teknologier knyttet til helse. Våre tjenester er kombinerer trygghet i form av tilsyn med helseteknologi som som har som målsetting å gjenkjenne sykdom, forutse forverringer og dermed bidra til å forebygge sykdom.

I denne sammenhengen er en liten brikke plassert under en båremadrass og nøye observert av forskere ved NAKOS (Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin), et viktig ledd i arbeidet med å levere morgendagens helsetjenester.