Omsyn Heim og Covid-19 De usynlige symptomene

Koronasykdommens to ansikter
Ettersom vi får mer og mer erfaring fra koronapandemien blir det tydelig at sykdomsforløpet kan ha svært forskjellig forløp, fra de som er nesten uten symptomer til de som havner på intensivavdelinger i respirator med dødelige lungesvikt.
Erfaringene fra ambulansetjenester og intensivavdelinger er at de som havner på respirator nesten alle kom for sent til sykehus, de oppfattet ikke selv at de var så syke som de var.
Utfordringen blir altså å finne dem som ligger an til å få den alvorlige lungebetennelsen som Covid-19 skaper - og finne dem tidlig.
Vanskeligheten består i at pasientene selv ikke oppdager hva som er i ferd med å skje. Årsaken er at lungebetennelsen som Covid-19 skaper forårsaker et fenomen som heter «Silent Hypoxia» eller «umerkelig surstoffmangel» på norsk.

Kommer Covid-19 viruset ned i lungene angriper de blant annet de cellene som produserer et stoff som heter surfactant. Surfactant sørger for at lungeblærene, alveolene, ikke faller sammen.
Ved en Covid-19 lungebetennelse, vil alveolene i starten dels falle sammen dels fylles med væske. Dermed vil lungenes evne til å ta opp surstoff reduseres og surstoffmengden i blodet vil gå ned.
Samtidig opprettholdes lungenes evne til å utskillelse karbondioksid, og CO2 nivået i blodet fortsetter å være normalt. Det er dette som gjør tilstanden farlig. Det er opphopning av CO2 i blodet som får oss til å føle åndenød, ikke lavt surstoffinnhold. I starten vil vi defor føle oss friskere enn vi er, og unnlate å ta kontakt med helsetjenesten. Vi forstår ikke at vi er så syke som vi egentlig er!
Hvordan kan vi identifisere de pasientene som er i ferd med å utvikle «Silent Hypoxia» når pasienten selv ikke merker det? Det er to sikre tegn:

  1. Respirasjonsfrekvensen øker

  2. Surstoffmetningen i blodet faller

De færreste er seg bevisst sin egen respirasjonsfrekvens, og ikke mange har et pulsoksymeter som måler surstoffinnholdet i blodet.

Omsyn Heim

Omsyn Heim’s sengesensor registrerer respirasjonsfrekvens kontinuerlig så lenge en bruker ligger i senga. Ved tegn på økt respirasjon gis et varsel, og pasienten kan måle surstoffinnholdet i blodet med et medfølgende pulsoksymeter. Både pasienter som bor hjemme eller på sykehjem, og som har fått påvist smitte med koronaviruset, bør følges med på, og en sengesensor som tidlig kan avkrefte eller bekrefte om pasienten virkelig holder på å utvikle lungebetennelse kan være avgjørende.


Kunstig Intelligens
Omsyn bruker kunstig intelligens til å varsle om pasienter som holder på å utvikle sykdom. Det er tre anvendelsesområder for kunstig intelligens:

  1. Detektere/avdekke sykdomstilstander

  2. Predikere/forutsi om sykdom er i ferd med å utvikle seg

  3. Helse status - identifisere individuell helsestatus, for senere å avdekke avvik ift denne

I sammenheng med koronapandemien vil Omsyn Heim kunne være et nyttig verktøy for oppfølging av pasienter med påvist Covid-19 smitte.